Isade vabadus ja vastutus

Isade vabadus ja vastutus

Isadepäev kipub tekitama süümekaid. Asju, mis pole läinud nagu tahtnuks, on palju. Töö juures annab ühtteist parandada. Karjääri annab uuesti üles ehitada. Kuid lapse siirad silmad on halastamatu peegel, milles näed sa ennast nagu oled. Tema ei saa aru sinu pagunite tähtsusest, mis peaksid vabandama tööpäevade pikkust ja närvilisekstegevat vastutusekoormat.

Tema igatseb lihtsalt isa, kellega on hea ja julge olla. 28. oktoobri ajalehes „Postimees” arutlevad mufti, rabi, piiskop ja agnostik Ahto Lobjakas oluliste teemade üle. Viimane leiab, kommenteerides meeste ja naiste suhete teemat, et need võivad olla „täpselt sellised, nagu osapooled seda oma vabast tahtest soovivad”.

Mis saaks olla elu tegelikkusest kaugemal? Piiblis öeldakse: „Teie, vennad, olete kutsutud vabaduseks. Ärge ainult tehke vabadusest õigustust lihalikule loomusele, vaid teenige üksteist armastuses!” (Galaatlastele 5:13).

Vabadusest annab teha kattevari oma ihadele ja soovimatusele pingutada pikaajaliste eesmärkide nimel. Vabadus on võimalus valida, kas minna kergemat teed ahvatluste järgi või kinkida kindlustunnet neile, kes meie peale loodavad.

Lõppeks jõuame ikkagi selleni, kas tunneme end vastutavat millegi ja kellegi suurema (või ka väiksema:) ees, kui meie enda tahtmised seda on. Ja tegelikult tunneme end uhkena ju siis, kui suutsime end ületada.

 

Erki Tamm, pastor

Comments are closed.